Hogyan lehet kirúgni doktor Schmittet? Pá, Skicc Palikám, Pá... Az álamfő monnyon le! Ctrl+C, Ctrl+V smitpali

 

 

Talán a fenti sorokat nem kell ma túlmagyarázni, aki újságot olvas, vagy csak úgy szörföl az interneten, két napja hasonló főcímekbe fut bele, a közösségi oldalakon rengeteg, Magyarország államfőjét figurázó szöveg, videó és kép kering.

 

Éppen ezért nem mennék bele a részletekbe, csak néhány momentumot emelnék ki a kellően részletes, ötletgazdag híradások és elemzések árnyékában.

 

 

Rögtön itt lenne néhány rövid idézet a Magyar Közlöny 2011. évi 43. számából, mely 2011. április 25-én jelent meg (tartalomjegyzékének egyetlen pontja: Magyarország Alaptörvénye). 

 

Nemzeti hitvallás

 

"Valljuk, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság."

"Valljuk, hogy a közösség erejének és minden ember becsületének alapja a munka, az emberi szellem teljesítménye."

 

"Valljuk, hogy népuralom csak ott van, ahol az állam szolgálja polgárait, ügyeiket méltányosan, visszaélés és részrehajlás nélkül intézi."

 

9. cikk

 

(1) Magyarország államfője a köztársasági elnök, aki kifejezi a nemzet egységét, és õrködik az államszervezet demokratikus mûködése felett.

(az aláhúzások, önkényes kiemelések a poszt írójától származnak)

 

Magyarország rendszerváltás utáni történelméről elég sok rosszat el lehetett mondani a politikára, politikusokra, pártokra és követőikre, de egy intézmény mégis őrizte azt a kevés tiszteletet, amely egyébként a közélet egyéb területén fokozatosan derogálódott. Ez pedig a Köztársasági Elnök intézménye.

Mindig voltak olyanok, akik számára az éppen aktuális Köztársasági Elnök esetleg személyében nem volt szimpatikus, mégis, maga a hivatal valamiféle pártok fölötti, éppen ezért a napi politikától kevésbé érintett, hajós hasonlattal élve (v.ö. gyorsnaszád) a viharos tenger hullámai fölött irányt mutató világítotoronyként biztos pontot jelentett a zilált közéletben.

 

Nem minősíteném az eddigi Köztársasági Elnököket - mindenki tegye meg maga a saját szimpátiája szerint -, de azt gondolom egyben nagyon sokan egyet érthetünk: Schmitt Pál regnálása mára az egyetlen még valamelyest is köztiszteletnek örvendő hivatalt, intézményt sikeresen minősített a bóvli kategóriába.

 

Ha igaz a hír, mely szerint a köztársági elnök a doktori disszertációjának jelentős részét lopta - szebben szólva plagizált -, akkor abba az intézmény, és ezzel maga Nemzet egysége fölött őrködő, annak egységét kifejező eszme fog belebukni.

 

Schmitt Pálnak egyetlen tisztességes cselekedete lehet ebben a helyzetben: kérni a Semmelweis egyetem megfelelő szakát, hogy folytassák le a vizsgálatot, amellyel tisztázhatja magát a lopás vádja alól.

 

Ha ezt nem teszi meg, akkor nem méltó a Köztársasági Elnöki tisztség viselésére. Ha ezt nem teszi meg, Schmitt Pál nem csak bukott politikus, de bukott ember is.

 

Ha ezt nem teszi meg, akkor az egyéni érdekei többet számítanak, mint a méltóság, becsület. Ha ezt nem teszi meg, nem méltó arra, hogy az elődök hivatalát elfoglalja, nem méltó arra, hogy a Nemzet egységét kifejezze.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://koszonjuk-miniszterelnok-ur.blog.hu/api/trackback/id/tr573541197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása